2022. december 15., csütörtök

December 16

Sziasztok! Ma hólabda/kozáksapka receptet hoztam nektek, ki hogy hívja. Rengeteg változata van a sütinek, de egyet elhoztam nektek ide.

 Klasszikus hólabda

Hozzávalók:

A piskótához:

    8 tojás
    12 evőkanál meleg víz
    30 dkg cukor
    34 dkg liszt
    2 csomag sütőpor
    4 evőkanál keserű kakaópor (ha barna piskótát szeretnénk)

A krémhez:

    4 dl tej
    3 evőkanál liszt
    15 dkg vaj
    15 dkg porcukor
    1 csomag vaníliás cukor

A borításhoz:

    1 csomag kókuszreszelék

A csokimázhoz:

    2 evőkanál keserű kakaópor
    2 evőkanál cukor
    kevés víz
    5 dkg vaj



Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját elkeverjük a vízzel, a cukorral. A lisztbe belekeverjük a sütőport (és a kakaóport), majd lassan hozzákeverjük a tojásos léhez.
  2. A tojások fehérjét habbá verjük, majd lassan ezt is belekeverjük a masszába.
  3. Egy gáztepsit kivajazunk-lisztezünk (vagy sütőpapírral borítjuk) és belesimítjuk a masszát. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, majd 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük a piskótát. A színén látszik, hogy mikor jó már. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk közben, a végén kitámasztjuk egy fakanállal, úgy hagyjuk kihűlni.
  4. Amikor kihűlt, a piskótából pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
  5. Közben elkészítjük a krémet: A tejet a liszttel lassú tűzön vagy gőz fölött, folyton kevergetve, sűrűre főzzük. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd belekeverjük a tejes masszába. A krémet hűtőbe tesszük és jól kihűtjük, hogy kenhető legyen.
  6. Amikor már minden hideg, elkezdjük a süti összeállítását. A kókuszreszeléket egy tálba tesszük. Két piskótakorongot összeragasztunk a krémmel, majd kívül is megkenjük, utána beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta.
  7. Most elkészítjük a mázat: a kakaót elkeverjük a cukorral és adunk hozzá annyi vizet, hogy folyékony, de sűrű legyen. Lassú tűz vagy gőz fölött felfőzzük, majd belekeverjük a vajat is. Ezt is hagyjuk kissé kihűlni, majd egy kanállal ráegyengetjük a sütik tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kész is a kozáksapka.

Az eredeti receptet megtaláljátok itt: https://nlc.hu/advent_mezeskalacs/20221117/holabda-kozaksapka-recept/?fbclid=IwAR1CWh7d_3M7OaJn7ab7FhRlVAIfdFY5jhkeVeaYDzZCF3HXmRG2fqDiMAE
Valamint egy kicsit megbolondított verzió, ami nekem nagyon tetszett, hátha nektek is megjön a kedvetek hozzá: https://annuskam.hu/holabda/?fbclid=IwAR0_aS4qnzuV_yo4QO1mskdv8mbKd7fl7rKYcY7w44ts91sbPDl6-hTj9tE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése