2023. december 13., szerda

Karácsonyi sütemények

Sziasztok! Ezen a héten sütirecepteket hoztam nektek, amik szintén hű társaink az ünnepek alatt. Ha még nem tudod, mit sütnél karácsonykor és környékén, vagy mit tennél az asztalra vendégváró süteményként, maximálisan tudom ajánlani a bejegyzést, hátha kedvet kapsz valamelyikhez! Nem mindegyik kifejezetten karácsonyi sütemény, de az biztos, hogy jól fognak mutatni az ünnepi asztalon.  

 

https://www.mindmegette.hu/images/363/Social/lead_Social_tokeletes-linzer-recept.jpg

Linzer

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A linzerkarika elkészítéséhez a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk a tésztát és folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és különböző formákat szaggatunk ki belőle. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a formákat, a lyukas közepűeket megkenjük tojással. A linzer karikákat 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, ízlés szerint lekvárral, krémmel megtöltjük.

Az eredeti receptet megtaláljátok itt: https://www.mindmegette.hu/a-tokeletes-linzer-alaprecept.recept/


https://www.mindmegette.hu/images/401/Social/lead_Social_img_1208.jpg

Mézes puszedli 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 ek méz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • fél tasak sütőpor
  • 1 tk rumaroma
  • 1 csipet vaníliaőrlemény
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet
  • 1 db narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

  1. A mézet és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk.
  2. Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral és a porcukorral.
  4. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és a vajas-mézes keveréket.
  5. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük a tésztát. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  7. A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre.
  8. A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni.
  9. Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra.
  10. A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz.
  11. Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt.
  12. Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.

Az eredeti receptet megtaláljátok itt: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-mezes-puszedli.recept/


https://www.mindmegette.hu/images/366/Social/lead_Social_mezeskremes-fekvo.jpg

Mézes krémes

Hozzávalók:

A mézes lapokhoz: 

(a mézes lapokat meg tudjátok vásárolni boltban is, készen, ha meg szeretnétek könnyíteni a dolgotokat)
  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek sertészsír
  • 4 ek méz (olvasztott)
  • tojás (villával felverve)
  • 4 ek tej

A töltelékhez

  • 5 dl tej
  • 100 g búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg sárgabaracklekvár

A csokimázhoz

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

  1. A tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.
  2. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
  3. Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
  4. Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.
  5. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

Az eredeti linket megtaláljátok itt: https://www.nosalty.hu/recept/mezes-kremes


Remélem mindenki talált a posztban kedvére való süteményt :). Mindenkinek kellemes sütögetést kívánok, és ne feledjétek: az a lényeg, hogy finom legyen, nem az, hogy szép! <3 Várlak titeket szeretettel jövő héten is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése