2022. augusztus 17., szerda

Madártej recept

Sziasztok! Ezúttal egy receptet szeretnék ajánlani nektek, ami nekem abszolút bevált, nagyon finom, és nem kell hozzá profinak lenni a konyhában :).

 Klasszikus madártej | Nosalty

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 800 ml tej
  • 1 vanília (én vaníliarúd helyett 1 csomag vaníliás cukrot szoktam beletenni)
  • 4 db tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el kemény habbá verni, majd adjuk hozzá a két evőkanál porcukrot, és verjük teljesen keményre. (Ne próbáld ki kristálycukorral, mert nem lesz ugyanolyan)
  • A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd forraljuk fel fel, és kanállal szaggassuk bele a tojáshabból galuskákat. Két-három percig főzzük, majd óvatosan fordítsuk meg, újabb két-három perc, és már szedhetjük is ki egy üres tálba. (Nekem ehhez általában nincsen türelmem, és megfelelő konyhai tapasztalatom sem, szóval ha neked sincs, azt tanácsolom, hogy kanállal szaggass galuskákat egy lapostányérra, és tedd be a mikróba 1-2 percre. Kicsit összenőnek, de az eredmény ugyanolyan finom, és legalább nem fő szét az egész a fazékban.)
  • A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra, öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből, majd azonnal keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsd vissza az egészet az edénybe. (A langyos tejes öntögetés kihagyható, ugyanolyan, ha egyből öntöd bele, csak kevergetni kell, hogy ne csomósodjon össze.)
  • Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük a tetejére a galuskákat, és az egészet rakjuk be a hűtőbe legalább 2-3 órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk. (Van, aki ki szokta várni a 2-3 órát vele?)

 

Szóval összességében a madártej egy jó kis nyári desszert, ha hagyod kihűlni, akkor hűsít is, és nekem személy szerint az egyik kedvencem. Az eredeti receptet megtalálod Nosaltyn, ezen a linken, ott az adagokat is tudod váloztatni: https://www.nosalty.hu/recept/klasszikus-madartej

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése